Επικοινωνία | Sitemap            Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024    
Γλωσσάρι  Αναζήτηση:  
Γλωσσάρι
ΓΛΩΣΣΑΡΙ

 

A/A ΟΡΟΣ ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ
1 Base Station (Σταθμός Βάσης) Κατασκευή που αποτελείται από έναν αριθμό κεραιών κινητής τηλεφωνίας, από έναν αριθμό μικροκυματικών κεραιών, τον ιστό στήριξής τους και έναν οικίσκο, όπου υπάρχει ο απαραίτητος τεχνολογικός εξοπλισμός. Οι σταθμοί βάσης επικονωνούν μεταξύ τους, είτε μέσω καλωδίων είτε ασύρματα μέσω των μικροκυματικών κεραιών (πιάτων), ώστε να δημιουργήσουν το δίκτυο.
2 Bluetooth (υπηρεσία) Είναι ένα πρότυπο ασύρματης τεχνολογίας που παρέχει τη δυνατότητα μεταφοράς δεδομένων (εικόνες και αρχεία ήχου) μεταξύ δύο συσκευών κινητής τηλεφώνίας, χώρις τη χρήση καλωδίων.
3 Bluetooth (εξάρτημα) Είναι μία μικρής εμβέλειας εξάρτημα που μπορεί να συνδέσει πολλά είδη ψηφιακών συσκευών χωρίς την παρουσία ορατού καλωδίου.
4 Cell (Κυψέλη) Είναι η περιοχή κάλυψης περιμετρικά του σταθμού βάσης, η οποία λόγω του σχήματός της, ονομάζεται «κυψέλη». Το μέγεθος κάθε κυψέλης εξαρτάται από τη γεωγραφία της περιοχής (κτίρια, βουνά, πεδιάδες) και από τον αριθμό των συνδρομητών του δικτύου κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή. Εάν αυξηθεί ο αριθμός των κινητών τηλεφώνων που πρέπει να εξυπηρετηθούν σε μία κυψέλη, τότε η κεραία θα υπερφορτωθεί. Σε αυτή την περίπτωση η κυψέλη διαιρείται σε μικρότερες κυψέλες, εγκαθίσταται δηλαδή και μια δεύτερη ή και μια τρίτη κεραία, ανάλογα με την κίνηση που πρέπει να εξυπηρετήσει.
5 EMF (Η/Μ Πεδίο) Ηλεκτρομαγνητικό Πεδίο ονομάζεται η περιοχή στην οποία αναπτύσσονται τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα.
6 Electromagnetic Fields Η κάλυψη εκτεταμένων περιοχών που απαιτούν μεγάλη ισχύ εκπομπής και μεγάλο αριθμό συχνοτήτων, οδήγησε τη CEPT στην ανάπτυξη του προτύπου GSM (Group Specaile Mobile) που προδιαγράφει ένα ψηφιακό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Η ομάδα έρευνας Group Special Mobile δημιούργησε το σύστημα που αργότερα κράτησε τα ίδια αρχικά αλλά μετονομάστηκε σε Global System for Mobile Communication. Η βασική ιδέα είναι η διαίρεση μιας μεγάλης γεωγραφικής περιοχής σε μικρότερες που ονομάζονται κυψέλες (cells) έτσι ώστε οι πομποί να είναι μικρής ισχύος, ενώ παράλληλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ίδιες συχνότητες σε διαφορετικές κυψέλες. Η τεχνολογία του GSM βασίζεται στη μετατροπή του σήματος φωνής σε ψηφιακό σήμα και τη μετάδοση του σε συχνότητες UHF μέσα από ένα κανάλι επικοινωνίας.
7 MMS (Multimedia Messanging Service) Είναι η δυνατότητα αποστολής και λήψης μηνυμάτων πολυμέσων, όπως εικόνες, βίντεο, κλιπ ήχου, κείμενα κλπ.
8 Number Portability Η δυνατότητα που παρέχεται στους καταναλωτές να διατηρούν τον αριθμό τους όταν αλλάζουν πάροχο.
9 RF οι ραδιοσυχνότητες του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος από 10 MHz – 300 GHz που χρησιμοποιούνται στις τηλεπικοινωνίες
10 SAR (Specific Absorption Rate) Είναι μία μονάδα μέτρησης που μετρά την ποσότητα της ενέργειας ραδιοσυχνοτήτων που απορροφάται από οποιοδήποτε σημείο του ανθρώπινου σώματος, από την χρήση κινητού τηλεφώνου.
11 SMS (Short Messanging Service) Είναι η υπηρεσία που δίνει τη δυνατότητα ανταλλαγής σύντομων γραπτών μηνυμάτων κινητής τηλεφωνίας από μία συσκευή σε μία άλλη.
12 WAP (Wireless Access Protocol) Είναι ένα ανοιχτό πρότυπο για την επικοινωνία μεταξύ των κινητών τηλεφώνων και του Διαδικτύου. Το WAP είναι ένα ασύρματο περιβάλλον επικοινωνιών για την παράδοση δεδομένων του Internet στις μικρές οθόνες των ασύρματων τερματικών.


Back

Σχετικά Έντυπα
Linkedin
Copyright 2009 - 2016 Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας   |  Δήλωση Προστασίας Δεδομένων  |  Όροι Χρήσης