Επικοινωνία | Sitemap            Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024    
Τεχνολογία & Άνθρωπος » Δίκτυο ΚΤ  Αναζήτηση:  
Δίκτυο Κινητής Τηλεφωνίας
Δίκτυο

Λειτουργία

Ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας αποτελείται από τις κεραίες που είναι τοποθετημένες σε σταθερά σημεία, τα κέντρα ελέγχου και μεταγωγής κλήσεων και τα κινητά τηλέφωνα. Το δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας, είναι κυψελωτό: Αυτό σημαίνει πως κάθε κεραία καλύπτει μία συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή που ονομάζεται κυψέλη. Ανάλογα με την εμβέλεια της κεραίας, η οποία κατά κανόνα είναι πολύ μικρή, χρειάζονται πολλές κεραίες για να καλυφθεί μία περιοχή. Να σημειωθεί ότι κάθε κεραία μπορεί να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα περίπου 70 συνομιλίες.

Κάθε φορά που πραγματοποιούμε ή δεχόμαστε μία κλήση, το κινητό μας τηλέφωνο στέλνει ή λαμβάνει σήμα από την πιο κοντινή κεραία της περιοχής που βρισκόμαστε. Το σήμα συνεχίζει την πορεία του μέσω υπόγειου δικτύου οπτικών ινών ή ασύρματα μέσω ραδιοκυμάτων, και φτάνει στο κοντινότερο ψηφιακό τηλεφωνικό κέντρο. Από εκεί, πάλι με τον ίδιο τρόπο, το σήμα μεταφέρεται στην κεραία που βρίσκεται πιο κοντά στο τηλέφωνο, τον αριθμό του οποίου έχουμε καλέσει, ή στο δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας (αν έχουμε καλέσει αριθμό σταθερού τηλεφώνου). Δείτε στο video πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό.

Ο σχεδιασμός και η λειτουργία του δικτύου, εξασφαλίζει συνεχή, αμφίδρομη επικοινωνία εντός του δικτύου, μεταξύ χρηστών που βρίσκονται σε διαφορετικά γεωγραφικά σημεία. Έτσι, είναι κατανοητό γιατί οι κεραίες χρειάζεται να είναι τοποθετημένες μέσα στις πόλεις, όπου βρίσκεται και η πλειονότητα των χρηστών. Επίσης, η πυκνή χωροθέτηση των κεραιών μέσα στον αστικό ιστό διασφαλίζει ότι οι χρήστες κινητής τηλεφωνίας θα έχουν επαρκή κάλυψη για να πραγματοποιούν και να δέχονται κλήσεις.

Back

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Σχετικά Έντυπα
Linkedin
Copyright 2009 - 2016 Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας   |  Δήλωση Προστασίας Δεδομένων  |  Όροι Χρήσης