ΜΥΘΟΣ: Ο νέος κορονοϊός συνδέεται με την ανάπτυξη των δικτύων 5ης γενιάς (5G)

ΑΛΗΘΕΙΑ: Δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ του νέου κορονοϊού και της ανάπτυξης των δικτύων 5G. Στο πλαίσιο θεωριών συνομωσίας, αρκετοί συνέδεσαν το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού στη Γιουχάν της Κίνας με την πολύ προχωρημένη ανάπτυξη του 5G εκεί. Όμως, η πανδημία έχει εξαπλωθεί και σε πολλές άλλες χώρες, εκτός της Κίνας, που δεν διέθεταν εγκαταστάσεις υποδομών 5G. Το πρόγραμμα SOMA της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδομεί τις σχετικές θεωρίες συνωμοσίας, αναφέροντας ότι π.χ η Γαλλία και το Ιράν είναι μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί από το νέο κορονοϊό χωρίς να είχαν ιδιαίτερα αναπτυγμένα δίκτυα 5ης γενιάς.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (International Telecommunication Union -ITU), δεν υπάρχει επιστημονική βάση σύνδεσης του 5G και της Covid-19

ΜΥΘΟΣ: Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας εκπέμπουν ακτινοβολία επιβλαβή για τη δημόσια υγεία

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η μη ιοντίζουσα ακτινοβολία που εκπέμπεται από ραδιοτηλεοπτικούς πομπούς, κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ραντάρ, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, δεν είναι αρκετή για να προκαλέσει ιονισμό, δηλαδή δε συνδέεται με κινδύνους για την υγεία.

Οι βλαβερές επιδράσεις στην υγεία που είναι γνωστές για τις μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες είναι αυτές που προκύπτουν κατά την διάρκεια ή αμέσως μετά το πέρας της έκθεσης και προκύπτουν μόνο όταν υπερβαίνονται κάποια κατώφλια-στάθμες επιπέδων έκθεσης. Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε ανθρώπου και το γεγονός ότι στο γενικό πληθυσμό υπάρχουν και ειδικές ομάδες ατόμων όπως μικρά παιδιά, ασθενείς, ηλικιωμένοι, έγκυες, προκύπτουν «βασικοί περιορισμοί» που η τήρησή τους εξασφαλίζει την απουσία των βλαβερών επιδράσεων στην υγεία. Οι βασικοί περιορισμοί προκύπτουν από τα κατώφλια των αποδεδειγμένων βλαβερών επιδράσεων στην υγεία αφού υιοθετηθούν μεγάλοι συντελεστές ασφαλείας π.χ. για τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία στο φάσμα 0- 300GHz, της τάξης του 50. Διαβάστε περισσότερα εδώ: ΕΑΕΕ, Προστατεύομαι από τη μη ιοντίζουσα ακτινοβολία

ΜΥΘΟΣ: Το κινητό τηλέφωνο μπορεί να προκαλέσει «έκρηξη» σε πρατήρια βενζίνης

ΑΛΗΘΕΙΑ: Το ποσό της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπεται από τα κινητά τηλέφωνα είναι πολύ μικρό για μπορέσει να προκαλέσει ανάφλεξη στο πετρέλαιο. Σύμφωνα με το Βρετανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (UK Institute of Petrolium), αλλά και το Γραφείο Ασφάλειας Μεταφορών της Αυστραλίας (Australian Transport Safety Bureau) που έχουν διεξάγει σχετικές έρευνες, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ένα κινητό έχει ποτέ προκαλέσει έκρηξη σε ένα πρατήριο βενζίνης οπουδήποτε στον κόσμο.

ΜΥΘΟΣ: Το κινητό τηλέφωνο εκπέμπει τοση ακτινοβολία και αύξηση θερμοκρασίας που μπορεί να ‘φτιάξει’ ποπ-κορν ή να ‘βράσει’ αυγό.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η ποσότητα και η ποιότητα (είδος) της ακτινοβολίας που εκπέμπει το κινητό τηλέφωνο (μέγιστη μέση ισχύς 0.25W) είναι αδύνατο να προκαλέσει αύξηση θερμοκρασίας στους 190οC, ικανή να κάνει τους σπόρους του καλαμποκιού να σκάσουν ή τους 70 οC που απαιτούνται για να βράσει ένα αυγό.