#όρια & μετρήσεις

Στην Ελλάδα, τα όρια ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, ορίζονται από το Νόμο 4070/2012 και θεωρούνται από τα χαμηλότερα διεθνώς και κατά 30% με 40% χαμηλότερα από εκείνα που ορίζει η ΕΕ, βάσει των προδιαγραφών της ICNIRP.
Η λειτουργία των κεραιών - βάσει επιτρεπτών ορίων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας - επιβεβαιώνεται από:
- τις συνεχείς μετρήσεις από την ΕΕΑΕ, με κάθε κεραία να διαθέτειμελέτη ραδιοεκπομπών
- το παρατηρητήριο ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών
- το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που υλοποιούν προγράμματα μέτρησης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας(πρόγραμμα ΕΡΜΗΣ, πρόγραμμα Pedion24).
Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία και Όρια Ασφαλούς Έκθεσης
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organization, WHO): «στον τομέα των βιολογικών επιδράσεων και των ιατρικών εφαρμογών της μη ιοντίζουσας ακτινοβολίας, μέσα στα τελευταία 30 χρόνια έχουν δημοσιευτεί πάνω από 25.000 άρθρα.
Αξιολογώντας το σύνολο της επιστημονικής έρευνας σε παγκόσμιο επίπεδο, η Διεθνής Επιτροπή Προστασίας από τη Μη-Ιοντίζουσα Ακτινοβολία (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection) ICNIRP, μη κυβερνητικός επιστημονικός οργανισμός, επίσημα αναγνωρισμένος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εξέδωσε το Μάρτιο του 2020, νέες οδηγίες προστασίας του κοινού από την έκθεση, καθορίζοντας τα όρια ακτινοβολίας, κάτω από τα οποία, η έκθεση δεν προκαλεί κανενός είδους βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι Οδηγίες αυτές στηρίζονται σε επιστημονικές εκθέσεις που εκπονούνται για τον Π.Ο.Υ., την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εθνικές ομάδες εμπειρογνωμόνων και τη συνεχή παρακολούθηση νέων ερευνών
Με τις επικαιροποιημένες συστάσεις επιβεβαιώνεται ότι μετά από 20 και πλέον χρόνια έρευνας τα διεθνή όρια εξακολουθούν να παρέχουν προστασία για το σύνολο του πληθυσμού (συμπεριλαμβανομένων των παιδιών) έναντι όλων των αναγνωρισμένων κινδύνων για την υγεία.
- Οι κατευθυντήριες γραμμές για την ασφάλεια διατηρούν ένα σημαντικό βαθμό προφύλαξης βάσει ορίων που βρίσκονται πολύ χαμηλότερα από τα κατώτατα όρια για τους αποδεδειγμένους κινδύνους για όλες τις ραδιοσυχνότητες από 2G έως 5G.
- Όπου έχουν γίνει αλλαγές, αυτές αναγνωρίζουν τη σημασία των υψηλότερων συχνοτήτων άνω των 6 GHz έως 5G και παρέχουν πιο λεπτομερείς οδηγίες για αυτό το εύρος. Η ICNIRP εισήγαγε επίσης ένα νέο όριο του μεγέθους απορροφούμενης πυκνότητας ισχύος άνω των 6 GHz. Οι επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές έχουν προβλεφθεί από τον κλάδο κινητής τηλεφωνίας εδώ και αρκετό καιρό και υπάρχουν μέθοδοι ελέγχου για να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση των συσκευών 5G στην αγορά.
- Πρέπει να σημειωθεί ότι η έκθεση στα δίκτυα 5G θα είναι πολύ χαμηλότερη από αυτά τα όρια. Όπως αναφέρει η ICNIRP: «Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάται ο κόσμος είναι ότι οι τεχνολογίες 5G δεν θα είναι σε θέση να προκαλέσουν βλάβη εφόσον τηρούνται οι νέες κατευθυντήριες γραμμές».
- Επίσης, σύμφωνα με τις νέες Οδηγίες διατηρούνται χωριστά κατώτερα και ανώτερα όρια για δημόσια (ευρύ κοινό) και επαγγελματική έκθεση (εργαζόμενοι υπό ελεγχόμενες συνθήκες, καλύπτονται από πρόγραμμα υγείας και ασφάλειας) σε ΗΜΠ.
Kάθε χώρα θέτει τα δικά της εθνικά πρότυπα και όρια για την έκθεση στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Ωστόσο, η πλειονότητα των εθνικών προτύπων και ορίων βασίζονται στις οδηγίες που έχουν εκδοθεί από την ICNIRP.
Σύμφωνα με την έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής για τους Ανακύπτοντες και τους Πρόσφατα Εντοπιζόμενους Κινδύνους για την Υγεία (Scientific Committee on Emerging and Newly Identified Health Risks - SCENIHR,), της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα δε δικαιολογούν την αναθεώρηση των ορίων έκθεσης στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
Τα όρια ασφαλούς έκθεσης στην Ελλάδα
- Η ελληνική κυβέρνηση με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), «Μέτρα προφύλαξης του κοινού από τη λειτουργία κεραιών εγκατεστημένων στην ξηρά» (Αρ. 53571/3839, ΦΕΚ 1105/Β/6-9-2000) που εξέδωσε το 2000, μείωσε τα όρια κατά 20% σε σχέση με τη Σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Με το Νόμο 3431/06 «Περί ηλεκτρονικών επικοινωνιών και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 13/Α/3-2-2006), θεσμοθετήθηκαν ακόμη αυστηρότερα όρια ασφαλούς έκθεσης του κοινού. Τα όρια που ισχύουν σήμερα στη χώρα μας είναι κατά 30% αυστηρότερα από εκείνα που ορίζουν οι διεθνείς οδηγίες και έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι από τα αυστηρότερα της Ευρώπης. Επιπλέον, καθορίζεται ελάχιστη απόσταση από σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, γηροκομεία, νοσοκομεία, εντός της οποίας μειώνει κατά ακόμα 10% τα όρια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα όρια περιορίζονται στο 60% εκείνων που έχει συστήσει η ΕΕ και η ICNIRP.
- Με τις νέες συστάσεις, επικαιροποιώντας τις προηγούμενες κατευθυντήριες γραμμές του 1998, επιβεβαιώνεται ότι μετά από μακροχρόνια έρευνα, τα διεθνή όρια εξακολουθούν να παρέχουν προστασία για όλους (συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των εγκύων γυναικών, αρκεί να συμμορφώνονται με τα δημόσια όρια) έναντι όλων των αναγνωρισμένων κινδύνων για την υγεία.
Για περισσότερες πληροφορίες:
- σχετικά με τα όρια εκπομπών των ραδιοσυχνοτήτων στην Ελλάδα, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της ΕΕΑΕ στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://eeae.gr/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1
- σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές της ICNIRP, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.icnirp.org/en/activities/news/news-article/rf-guidelines-2020-published.html
- ανατρέξατε στο ενημερωτικό δελτίο της GSMA για το 5G και τα ΗΜΠ και την έκθεση για τις εκθέσεις σε ΗΜΠ από το 5G, το IoT και τα wearables